Incarcatoare de acumulatori mici


De pe vechiul site, care cand e ok, cand dispare.. repostez un articol despre incarcatoate pentru acumulatori de capacitate mica, cum sunt cei AA sau AAA sau similari.
Scheme sunt de tipul “sursa de curent constant” si se pot incarca mai multi acumulatori in serie, doar ca tensiunea de alimentare a montajului trebuie sa fie cu 2-3V mai mare decat tensiunea insumata a acumulatorilor pusi la incarcat.
incacincarcator
Prima schema are facilitatea de a indica cand acumulatorul este la incarcat prin aprinderea ledului.
Dupa cum constatati, sunt date valori de rezistente pentru diversi curenti de incarcare.
O incarcare “clasica” este aceea la o zecime din capacitate. Daca pe acumulator este inscris 1500mAh se recomanda o incarcare la un curent de 150mA timp de 11-12 ore. Incarcatoarele rapide forteaza acumulatorii prin incarcare cu un curent mult mai mare, chiar is la 1A astfel incat acumulatorul este incarcat in cca. o ora jumatate, dar viata ii este mult redusa…
O alta schema, de susrsa de curent constant, se poate face cu un LM7805:
incarcator2   Am folosit ultima schema pentru incarcarea unor acumulari AAA de capacitate mica (330mAh) si curentul de incarcare la 35mA (pentru asta rezistenta R are 220 ohmi, dar imediat o sa va explic cum se calculeaza).
inc_1inc_2 Pentru acesta schema
inc_3
inc_4   Dezavantajul acestei scheme este acela ca tensiunea de alimentare a montajului trebuie sa fie mai mare cu cel putin 7V decat tensiunea acumulatorilor pusi la incarcat… deci pentru 2 alimentarea cu 12V este ok pentru montaj.
Am desenat o schema cu ajutorul programului Eagle PCB, cand eram incepator:
inc_12 inc_11 si am realizat si un cablaj, pe care am montaj piesele:
inc_7inc_8   Un alimentator complet se poate face astfel:
inc_5   Prima schema este un alimentator care contine un transformator coborator, o punte redresoare realizata cu 4 diode si un condnesator de filtraj. A doua schema contine o sursa de curent constat cu 2 trepte de reglaj (pentru incarcare lenta si una rapida)inc_6   Aceste incarcatoare nu au protectie la supraincarcare, de aceea e bine sa fiti cu ochii pe ceas 🙂

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *