articol recuperat si postat pe arduinotehniq.com in 01.2016

Indicator stare pentru becurile de frana

   Pornind de la discutiile de pe forum-ul electronistilor si anume de la rubrica Electronica auto am inceput sa ma documentez despre anumite indicatoare/avertizoare pentru masina.

  In cartea ELECTRONICA AJUTA scrisa de dl. I. C. Boghitoiu la paginile 192-196 gasim articolul Controlul semnalizarii frinelor. Deoarece este un articol foarte amanuntit descis, il reproduc integral.


   Dupa cum constatam, acest tip de montaj poate fi folosit si pentru alti consumatori ai masinii: faza scurta/faza lunga si chiar ca modul de oprire automata a motoraselor de geam.

  Am desenat in EAGLE schema si o varianta de cablaj (cu piesele montate):  Practic, modul de conectare al montajului este urmatorul, l-am mai tratat si la Indicator stare pentru becurile masinii:..si modul de calcul:

   Pentru montajul-test realizat, am folosit rezitenta serie de 0,22 ohmi, cea din baza tranzistorului de 82 ohmi, pe cea din colectorul tranzistorului de 510 ohmi, un tranzistor BC177 si un LED albastru (dintr-o bricheta).

  Practic situatiile sunt urmatoarele:
1) becuri de frana in stare buna:
- motor oprit si punerea contactului (asa am eu circuitul de frana), la apasarea franei, LED-ul lumineaza puternic pentru scurt timp, apoi, o idee, mai slab;
- motor pornit si turat (situatie similara mersului), la apasarea pedalei de frana, LED-ul se aprinde puternic;
2) un bec de frana defect sau circuitul aferent intrerupt:
- motor oprit sau pornit, la apasarea pedalei, LED-ul se aprinde pentru scurt timp puternic, apoi se stinge;
3) ambele becuri defecte sau circuitul electric intrerupt:
- motor oprit sau pornit, la apasarea franei, nu se aprinde LED-ul

completare in 02.08.2010:

   Augustin a realizat si el montajul...


Intoarcere la pagina principala