articol recuperat si postat pe arduinotehniq.com in 01.2016


* initiere articol in 12.10.2012, Craiova

Releu de timp cu buton de reset
(cu 555)

       Dupa o discutie cu dl. Nicolae Borca din Timis despre un temporizator care sa aiba posibilitatea de a fi resetat manual, am primit si poze cu montajul:

niq_ro niq_ro niq_ro

       Schema de baza e unui temporizator cu "batranul" integrat 555. Fata de aceasta, pentru a avea si butonul care sa intrerupa temporizarea trebuie sa se aduca pinul la masa (in mod normal e la plus).
       Dl. Nicolae a scris ca "in mare am respectat schema. Pinul 4 l-am legat la +12v printr-o rezistenta de de 10k si apoi microcontact ND la masa pentru reset peste care 1uF ca sa nu porneasca la cuplarea alimentarii. Peste butonul de start 100nF care asigura o si mai buna resetare avand in vedere impedanta mare pe pinul 2. Pentru 60 de secunde am pus rezistenta de temporizare de 476k ca sa evit semireglabilul care ar face probleme pe o masina unealta din cauza vibratiilor. Condensatorul de 100uF este un tantal vechi. In paralel cu releul am pus un led pentru vizualizare."
       Aducerea pinului 4 la masa se poate face cu un buton cu contact normal inchis catre plus, sau unul normal deschis la masa, asa ca am facut cu ajutorul programului Crocodile Technology simularea functionarii, prima varianta este 555 timer with reset,

respectiv temporizator cu reset ver.2
.
       Cea de-a doua schema ar fi:
niq_ro

       O alta varianta ar fi aceea care ar folosi doar un buton pentru a porni temporizarea si sa o si opreasca, daca e cazul:
niq_ro

simularea functionarii fiind numita 555 timer with reset and one button,

Intoarcere la pagina principala