articol recuperat si postat pe arduinotehniq.com in 01.2016


Stroboscop cu LED


Datorita faptului ca o lampa blitz e mai greu de procurat, necesita si o tensiune mare de alimentare sa folosesc un stroboscop pentru reglajul avansului cu ..LED.
In cartea "Constructii electronice pentru tinerii amatori" scrisa de dl. I.C. Boghitoiu si aparuta la Editura Albatros (din 1989) am gasit un articol numit chiar "Stroboscop cu LED":

stroboscop cu LED stroboscop cu LED stroboscop cu LED stroboscop cu LED stroboscop cu LED

OBS: dati click pe fiecare imagine si se va deschide intr-o fereastra separata la dimensiune mult mai mare

Am redesenat in EAGLE schema si ar rezulta un montaj cam asa:ATENTIE!!! datorita unei erori a softului de cablaje, tranzistorul de putere este montat invers !!!

Puteti descarca schema si cablajul in Eagle si cablajul (scara 1:1) in pdf

Am realizat montajul, testandu-l, pentru inceput, in casa... "simte" cand are un soc de tensiune langa el (pisol de lipit).. apoi am introdus montajul in carcasa unei lanterne, punand un cablu de alimentare cu 2 crocodili (unul rosu pentru plus si unul negru pentru minus) si un cablu ecranat avand la capat tot un crocodil, pentru fixarea pe fisa bujiei nr.1..


Ultimii 2 tranzistori se pot inlocui cu un tranzistor Darlington (cum este TIP 132), care permite cuplarea a mai mult de de 2-3 LED-uri in paralel; o masura de protectie a LED-urilor este inserierea pentru fiecare a cate unei rezistente de 15-33 ohmi.Un pasionat de masini, kosson, a realizat varianta cu tranzistorul darlington:

Intoarcere la pagina principala