articol recuperat si postat pe arduinotehniq.com in 01.2016

Potentiometru digital 8 trepte si afisare stare pe LED-uri


   Un potentiometru digital cu 8 trepte care sa afiseze pe 8 LED-uri starea poate fi realizat cu integrate in tehnologie CMOS.


  Partea de numarare binara este realizata cu integratul 40193 (sau 40192), care in aceasta configuratie numara doar pana la 8 (0->1->2->3->4->5->6->7). Cu ajutorul butoanelor fara retinere S1, respectiv S2 se realizeaza numararea inapoi, respectiv inainte. Schema are facilitatile de
- pornire cu treapta 0 (cu ajutorul grupului R3-C4),
- de a nu permite trecerea de la starea 0 la starea 7 cand se apasa S1 (ramanand la 0, datorita inversorului realizat cu poarta SI-NU care este comandat de iesirea BORROW)
- de a nu permite trecerea de la starea 7 la starea 0 cand se apasa S2 (ramanand la 7, datorita inversorului realizat cu poarta SI-NU care este comandat de iesirea QD, negandu-l si permite incarcarea starii binare A=1 B=1 C=1 adica 7)

  Partea de afisare a starii este realizata cu decodificatorul binar-zecimal 4028 care comanda cele 8 LED-uri.

  Potentiometrul propriu-zis este realizat cu integratul 4051, care permite cuplarea la iesirea PB (cursorul simulat) a diverselor grupari de rezistente.


Cablajul in format pdf poate fi descarcat de AICI?!?!

   Un potentiometru are schema de mai jos, la care notam cu PA - capatul "cald" al potentiometrului, cu PB - cursorul si cu PC - masa.


In varianta prezentata, potentiometrul cu 8 trepte va fi echivalent cu schema urmatoare:

Daca R4=0 (se pune un strap) atunci valoarea minima la cursor va fi zero:

  Daca avem nevoie de un potentiometru de 47k cu variatie liniara si valoarea cursorului sa inceapa de la 0, vom alege cele 7 rezistente de 6k8 (rezultand un potentiometru de 7x6,8=47,6kohmi)...

Intoarcere la pagina principala