articol recuperat si postat pe arduinotehniq.com in 01.2016

Orga de lumini
- articol publicat in almanahul Tehnium '89 -
coperta almanah Tehnium 1989


* initiere articol in 24.03.2011
* materialul prezentat in continuare este cel original

  

  

   Circuitul a fost conceput pentru o sursa de semnal de nivel mic (microfon, doza de chitara, etc.), necesitand deci o preamplificare initiala (fig. 2). Daca utilizatorul are la dispozitie surse de semnal cu nivel mare, dar maximum 300 mVef, preamplificatorul general se poate transformat in mixer, ca in figura 4.

niq_ro

publicat de niq_ro

   Aparatul, in modul cum a fost conceput, poseda un reglaj general (potentiometrul P1), astfel incat cele trei canale sa fie atacate cu un nivel de maximum 300 mVef si reglaj de nivel pe fiecare canal. Ceea ce este interesant este faptul ca acest ultim reglaj (pe fiecare canal) se face in avalul circuitului, si nu in amonte, cele trei canale fiind complet independente.
   Tensiunea de AF necesara atacarii unui modulator de lumina, numit din ce in ce mai des "orga de lumini", este obtinuta, in cele mai multe aplicatii de acest gen, de la bornele difuzorului unei instalatii de amplificare. Pentru separarea celor doua circuite (lant de amplificare - orga de lumini) este necesar un transformator, in general, ridicator de tensiune.
   Cuplarea transformatorului pe bornele sarcinii (difuzorului), care are o valoare mica (4-8 ohmi), apare ca un inconvenient major, prin transferarea unei parti a puterii de iesire. Mai mult, infasurarea primara a transformatorului de separare trebuie sa aiba o rezistenta suficient de mare pentru a nu incarca etajul final al lantului electroacustic. Pe de alta parte, intensitatea luminii corespunzatoare canalelor este dependenta de nivelul semnalului.
   Apare astfel necesar ca intrarea modulatorului de lumina sa se faca renuntand la "serviciile" transformatorului - inaintea potentiometrului de volum al lantului de redare, adica la iesirea preamplificatorului de redare. Acesta din urma contine si corectiile de redare ale unor surse de semnal, cum ar fi capul magnetic, doza magnetica, la iesirea lui rezultand un raspuns "plat" in frecventa. Deci un nivel constant pentru intreaga banda de frecvente AF. Acest lucru s-a realizat pentru circuitul de fata (fig.2), prin cuplarea sursei de semnal AF la un preamplificator general cu impedanta mare de intrare (100 kohmi).

PREAMPLIFICATORUL

   Pentru preamplificarea semnalului de intrare (de nivel mic) s-a folosit unul din cele doua amplificatoare operationale ce compun capsula LM381 (beta M 381).
   Preamplificatorul ofera o impedanta mare de intrare (100 kohmi), astfel ca nu se incarca sursa de semnal.
   Castigul, pentru o tensiune de intrare de 5 mVef, a fost calculat pentru valoarea de 40dB, dar, in functie de nivelul de intrare, se poate ajusta semireglabilul de 10 kohmi din reactie, pentru o tensiune de iesire de maximum 300 mVef.
   Datorita particularitatilor de constructie, LM381 se preteaza aplicatiilor de semnal mic si zgomot redus. Castigul preamplificatorului general (40dB), datorita caracteristicii foarte bune de frecventa la semnal mic pentru LM381, implica o banda de frecvente foarte mari (> 100kHz), astfel ca in aplicatiile de zgomot mic, unde se cere eliminarea zgomotului de IF, este necesara limitarea benzii superioare de frecvente la valoarea de 20kHz. Acest lucru se realizeaza prin cuplarea in paralel cu condensatorul de compensare interna a unei capacitafi Cc=3,9pF.
   Cuplarea sursei de semnal la intrarea preamplificatorului se va face obligatoriu printr-un cablu ecranat, pe care se va monta un manson (inel) de ferita.

AMPLIFICATOARELE OE CANAL

   Raspunsurile in frecventa, dupa care a fost calculat modulatorul de lumina prezentat, se afla in figura 1.
publicat de niq_ro

   S-a considerat ca o panta de 20dB/dec pentru fiecare banda de lucru este suficienta si acoperitoare. Mai mult, cele trei raspunsuri in frecventa se intersecteaza doua cate doua la o atenuare de 3dB fata de nivelul general de 40dB - care nu trebuie sa depaseasca aceasta valoare -, asigurand astfel si o compunere corecta a culorilor.
   Cele trei amplificatoare de canal vor actiona numai pentru banda de trecere pentru care au fost calculate, atenuand destul de puternic semnalele de frecventa straina. Conform figurii 1 sunt indicate cele trei benzi de frecvente:
- amplificatorul de joasa frecventa prezinta un raspuns de tip trece-jos pentru o banda de lucru: 40..200Hz;
- amplificatorul de frecventa medie are un raspuns de tip trece-banda pentru frecvente intre 500..2000Hz;
- amplificatorul de inalta frecventa prezinta un raspuns de tip trece-sus pentru o banda de frecvente: 5..20kHz.
   Deoarece raspunsurile in frecventa din figura 1 sunt aproximafe prin asimptote, apare clar ca benzile de frecventa corespunzatoare celor trei amplificatoare se vor micsora si mai mult castigul la marginile benzilor de lucru indicate anterior scazand cu 3dB pentru fiecare frecventa de frangere.
   Importante pentru cele trei amplificatoare sunt frecventele centrale ale fiecarei benzi de lucru, si anume: 100Hz, 1kHz si 10kHz.
   Cele trei amplificatoare de canal sunt atacate de acelasi semnal (maximum 300mVef), fiind calculate pentru acelasi castig (40dB). Circuitele de reactie asigura, dupa frecventele de frangere ale fiecarei benzi de lucru o atenuare a amplificarii in circuit inchis cu o panta de -20dB/dec.
   In cazul cand utilizatorul doreste o mai buna separare a frecventelor joase si inalte, fata de cele medii, in sensul unei cresteri a atenuarii cu o panta de -40dB/dec, se prefera inlocuireia blocurilor de canal pentru frecvente joase si inalte cu circuitul din figura 3.
publicat de niq_ro

   Nulurile circuitetor de comanda si forta sunt comune, astfel ca inainte de conectarea alimentarii se va detecta faza cu un creion de tensiune.

Intoarcere la pagina principala