articol recuperat si postat pe arduinotehniq.com in 01.2016

initiere articol: 5.2010, Craiova, Romania
LM317 slow turn-on
LM317 - crestere lenta a tensiunii de iesire   Circuitul integrat LM317 (click pe numele integratului pentru a descarca datasheet-ul lui), care este un circuit stabilizator de tensiune autoprotejat la scurtcircuit si depasirea temperaturii interne, poate fi montat in configuratie de alimentator-stabilizator cu tensiunea de iesire crescatoare; aceasta crestere poate fi lenta sau rapida.

   Acesta schema, care se gaseste si in datasheet a fost gandita, initial, pentru eliminarea socurilor de tensiune tranzitorii care apar la conectarea la retea, dar poate sa fie utilizata la alimentarea unui consumator (bec, motor) cand se doreste o tranzitie pana ajungere ala parametrii nominali.


   Dupa cum se observa, daca se elimina din schema tranzistorul, rezistenta R3, condensatorul C1 si dioda, se ajunge la schema clasica de utilizare a LM-ului. La cuplarea tensiunii de alimentare, baza tranzistorului este la masa, deoarece condensatorul este descarcat. Tensiunea de iesire Vout este foarte mica (aproximativ 2V), fiind suma tensiunilor dintre colectorul si emitorul tranzistorului (cca. 0,7V) si cea de referinta dintre Vout si Vadj (cca. 1,25V). Pe masura ce tensiunea pe condensatorul C1 creste, tensiunea dintre colector si emitor creste, pana tensiunea de iesire este cea determinata de raportul R2 si R1.

   Aplicatia mea este pentru un motoras de 24Vcc, care trebuie sa aiba o turatie mica la pornire, care apoi sa creasca lent la cea nominala.   Ulterior, am realizat ca trebuie sa protejez integratul pentru ca are sarcina inductiva si am mai completat schema cu 2 diode:

   Colegiul meu, Lucian, pentru care am si "pictat" schema, a completat montajul cu cele 2 diode:

Intoarcere la pagina principala