articol recuperat si postat pe arduinotehniq.com in 01.2016

Aprindere cu intermitenta a becurilor de frana


  

  Pe internet este foarte vehiculata denumirea de Pulsing Third Brake Light, adica al treilea bec de frana pulsator si adresa care apare cel mai des este cea de la Circuits for Hobbyist by Tony van Roon:

  Schema initiala a fost publicata de Chad Pryson in revista Popular Electeronics in martie 1989 si apoi prelucrata de Tony van Roon.

  Cautand pe net, dupa o schema similara, am dat de un articol BRAKE LIGHT FLASHER CIRCUIT scris de Bob Walters, care se gaseste la Design news:

  Am redesenat in EAGLE Layout Editor schema, apoi am desenat si cablajul (aici scara 1:1):I-am realizat o simulare cu programul Livewire:


  Si in Romania a aparut articolul Modernizarea instalatiilor electrice auto-moto, in Almanahul Tehnium 1986, scris de Zaharia Iancu:

  Ceva similar, este in articolul Impulsuri "crescendo", in cartea Constructii electronice pentru tinerii amatori, scrisa de I. C. Boghitoiu:

I-am realizat o simulare cu programul Livewire:


  Ulterior, in martie 2010, am gasit articolul Motorcycle Brake Light Flasher , tot la Circuits for Hobbyist by Tony van Roon:

I-am realizat o simulare cu programul Livewire:


  Am redesenat in EAGLE Layout Editor schema, apoi am desenat si cablajul (aici scara 1:1):

rezultandu-mi:

   Primele teste, din septembrie 2010, cu schema din simulare, cu mici modificari:

brake lights flasher (1)!


Brake Light Flasher test 2!

   Schema, pe care am testat-o, este:

   Fata de schema originala, modificarile sunt nesemnificative, in sensul ca valorile condensatoarelor electrolitice au fost schimbate cu unele care se gasesc usor, adica C1 are valoarea de 22uF in loc de 33uF, iar C2 are 2u2 in loc de 3u3. In loc de rezistenta R10 am montat un LED rosu. Pinul 2 al conectorului X1 a fost legat in colectorul tranzistorului Q1, pentru a putea lega si un stop suplimentar cu 28 de LED-uri.

   Dupa ce am desfacut stopul suplimentar, am constatat ca sunt 7 ramuri a cate 4 LED-uri fiecare, inseriate cu cate o rezistenta de 82 de ohmi.

   Am realizat si niste poze pe parcursul experimentelor:

   La testele realizate, am constatat ca pentru un bec de 21W cat e folosit, in mod uzual, tranzistorul Darlington se incalzeste, de aceea am desenat o varianta care foloseste un tranzistor MOSFET canal p, pentru comanda becului suplimentar.

rezultandu-mi:

   Puteti descarca, in format pdf, cablajul: in oglinda respectiv neintors (pentru metoda foto).

Intoarcere la pagina principala