articol recuperat si postat in 01.2016

Circuit de lumina du-te-vino (cap scara)


     CIRCUITUL DE LUMINA DU-TE-VINO, ca o forma de circuit mai putin intalnita la instalatiile electrice interioare casnice, este format dintr-un anumit numar de circuite si din doua intrerupatoare A si B, amplasate in doua locuri diferite, care aprind si sting fiecare in parte o aceeasi lampa sau Iustra.
     Curentul electric alimentat de la perechea de sigurante ale circuitului de lumina intra in camera respectiva si de la conductorul de faza, prin doza de derivatie si prin conductorul 1 (firul rosu) coboara la întrerupatorui A, apoi trece prin conductorul 2 la intrerupatorul B, dupa care curentul electric trece prin conductorul 3 la lampa pe care o aprinde si apoi se reintoarce prin conductorul nul (fir albastru) la tabloul cu sigurante ale circuitului de lumina.
     Daca se doreste ca sa se stinga lumina de la acelasi întrertipator A, se actioneaza asupra acestuia pentru conectarea conductorului 1 cu 4 (fir rosu) si intrucat la întrerupatorul B conductorul 4 nu este conectat cu conductorul 3 lampa se va stinge.
     Daca se doreste ca sa se stinga lumina de la intrerupatorul B, se conecteaza conductorul 3 cu 4 si intrucat la întrerupatorul A conductorul 4 nu este conectat cu conductorul 1, lumina se va stinge.
     In mod similar, cand lampa este stinsa, se poate face aprinderea ei de la întrerupatorul A sau B, actionand astfel ca sa treaca curentul electric fie prin conductorul 2, fie prin conductorul 4, dupa cum este facuta conectarea acestora cu conductoarele 1 si 3.

     Pentru realizarea unui astfel de circuit de lumina este nevoie de un intrerupator special, care are, spre deosebire de intrerupatorul simplu, 3 borne la care se leaga cele 3 conductoare de la fiecare intrerupator.


    Schema electrica simplificata este urmatoarea:

Simuland in programul Crocodile Technology de la http://www.crocodile-clips.com/crocodile/technology/ obtinem:

In acelasi program, folosind partea de 3D, cazurile vor fi:

In ianuarie 2010, am mai facut o simulare, de data asta in programul Livewire, rezultand acest filmulet:

Bibliografie:
- Constantin Burdescu, DEPANARI SI REPARATII CASNICE - indrumar practic - volumul II, Editura Tehnica, Bucuresti, 1988
- colectia revistei TEHNIUM

completare articol in decembrie 2010

     Deoarece sunt situatii cand sunt necesare 3 locuri din care sa se aprinda un bec (sau mai multe), putem utiliza 2 intrerupatoare cap-scara si unul cap-cruce.

     Urmeaza o simulare, de data asta in programul Crocodile technology, ca filmulet:* completare articol in 08.11.2012, Craiova

     A, postat un filmulet cu o instalatie de tip cap-scara; el se numeste real two way light:


Intoarcere la pagina principala