articol recuperat si postat pe arduinotehniq.com in 01.2016

Boxe active pentru calculator

Multe din placile de baza actuale, au incorporate cipset-uri pentru sunet, care nu au partea de amplificare inclusa, asa ca putem realizia niste "boxe active" destul de bune, cu putine componente.

Tinad cont si de teoria de la http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/electric/filter.html#c1, calculatoarele on-line de la

http://alain.caupene.club.fr/calculs_5.htm

...si vazand cam ce componente se gasesc in boxele active ieftine (PC speaker).. ar trebui sa ne apucam de .. treaba :)

Deoarece nu toti ne-am nascut invatati, voi incerca (sper sa si reusesc) sa fac un articol cat mai usor de pus in practica si de cei mai putin iniitati in ale electronicii..

Pentru inceput consideram cazul unor boxe active pe 2 canale, deci stereo.

Este indicat sa nu conectam direct amplificatorul stereo, deoarece pot apare distorsiuni datorita semnalului prea mare p eintrarea inttegratelor, deci vom intercala un potentiometru stereo, util mai ales in cazul programelor sub DOS sau a jocurilor:

Cum am mai scris si la articolul "Sisteme audio pentru calculator" este mult mai de efect un sistem 2+1, care are pe langa cele 2 canale stereo (pentru a fi ieftin, doar partea de medii-inalte) si un canal de joase (subwoofer/woofer). Modul de conectare este cel prezentat in schita urmatoare:

O varianta de filtru pentru subwoofer, publicata in cartea "Caleidoscop Audio", George D. Oprescu, Ed. Albatros, 1982, pag. 120, a fost recomandata de Jules00 in cadrul forumului electronistilor si anume:

Simuland cu programul Tone Stack calculator 1.0, care poate fi luat de la http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/files/tsc100.zip, gasim urmatoarea caracteristica (cu un potentiometru logaritmic, cu cel liniar in pozitia mediana a lui, caracteristica este mult ridicata, aproape de cea maxima):

Va rezulta ca partea de reglaj volum poate sa arata cam asa:

iar montajul cam asa:

Bineinteles, ca P1 va fi unul dublu cu variatie logaritmica, iar P2 simplu logaritmic.

Boxele noastre active, pe langa acestea mai necesita si alimentare, care se poate realiza destul de usor astfel:



Predator de pe forumului electronistilor mi-a indicat un soft care calculeaza valorile componentelor pentru un filtru activ; el se gaseste la adresa http://sound.westhost.com/download.htm si mai precis de la http://sound.westhost.com/esp-lr12.exe
Dupa copierea fisierului vom avea urmatoarele configuratii posibile:

Un exemplu de calcul de filtru trece jos pentru frecventa de 200Hz (sau pe aproape):


si o verificare cu componentele standardizate:

Intoarcere la pagina principala