articol recuperat si postat pe arduinotehniq.com in 01.2016

  

Automatizare actionare poarta


Materialul original, trimis de cristi_cristi562001@yahoo.com:

   Impuls adica firul + legat printr-un push buton ND sau printr-un releu de la telecomanda. Se poate pune cate o dioda pe fiecare releu ca sa fie protejat inpotriva curentului invers, un senzor care sa nu lase poarta sa se inchida daca se afla masina in calea ei, telecomanda sau deschidere cu cifru electronic cum au interfoanele de bloc. Pe stalpul porii se poate pune un bec tip girofar care se va aprinde atunci cand se inchide sau deschide poarta. Se poate pune si o iala electromagnetica care sa fie legata in paralel cu motorul. Pentru a opri poarta cand este deschisa sua inchisa complect exista mai multe metode nu doar cu butoane. Schema este gandita de mine nu este luata de pe vreun site, dupa putinele cunostinte in domeniu.   Am redesenat, de mana, schema desfasurata, pentru a intelege mai usor functionarea si am obtinut:

   Ulterior, am desenat in programul Livewire:

   Dupa care programul PCB Wisard mi-a obtinut:

Am realizat si o simulare a functionarii in Liveware, transformand-o in filmulet:


   Am primit si o completare a schemei, cu textul: o varianta de inlocuire a celor 2 butoane din schema I1 si I2, nu am desenat decat partea de inlocuire, functionarea depinde de la caz la caz, locul in care se doreste oprirea portii, din ce material este facuta poarta, etc.


   Am primit o noua schema, cu textul: am facut o schita pt automatizare poarta cu doua relee care au de data aceasta 3 perechi de contacte ND-NI.


Am primit o noua configuratie, cu textul: ...am luat o foaie si un pix si tot gandindu-ma a iesit schema urmatoare. Cateva detalii despre functionare am pus langa schita. Cred ca mai simplu de atat nu se poate."


Intoarcere la pagina principala