articol recuperat si postat pe arduinotehniq.com in 01.2016

VU-metru analog

   initiere articol: 12.2008:

   Un accesoriu, util de altfel, este un VU-metru, care indica nivelul semnalului audio. El pot fi montate inainte de (sau dupa) potentiometrul de volum...

   La http://www.zen22142.zen.co.uk/Circuits/Audio/audiolevelmeter.htm gasim urmatoarea schema:

   Dupa cum se observa, schema este compusa dintr-un preamplificator cu amplifcare reglabila, semnalul amplificat este apoi redresat de o punte de diode (1N4148) care la iesire "ataca" un microampermetru... mai este prevazut un condensator (de 10uF) care elimina componenta continua, inainte de puntea redresoare.

   O varianta de cablaj ar fi asa:

   Puteti descarca cablajul in pdf (scara 1:1)


   completare articol: 03.2011:

   Cautand ceva pe net, am depistat un filmulet cu cu acest vu-metru !!!   completare articol: 05.2011:
   Cu programul Sprint-Layout am "reconstituit" cablajul desenat anterior, facandu-l pentru varianta stereo:

   Puteti descarca, in format pdf, cablajul: in oglinda (pentru metoda clasica), respectiv neintors (pentru metoda foto).

completare articol: 06.06.2011:
   Uitandu-ma pe un articol publicat pe site-ul http://electrodb.ro am regasit un articol aparut in Almanahul TEHNIUM 1982:

VU-metru

ing. Nicolae Adrian

   Montajul alaturat poate fi atasat unui amplificator, casetofon, magnetofon sau chiar radioreceptor. Poate fi gradat in decibeli sau in procente. Amplificatorul de semnal audio este realizat cu un tranzistor tip BC107, montat in conexiune emitor-comun si cu reactie (in curent continuu si alternativ) tip paralel- paralel. Poate fi alimentat de la o tensiune continua cu valoarea cuprinsda intre 12 si 24V.
   Prin intermediul grupului R3-C2 se realizeaza o filtrare suplimentara a tensiunii de alimentare. Amplificarea se regleaza din potentiometrul P, in functie de nivelul semnalului cules. Pentru semnale mici (iesire, casca, inregistrare, etc) amplificarea va fi mai mare, iar pentru semnale mari (culese de la iesirea pentru difuzor suplimentar) amplificarea va fi mai mica. Din rezistenta semireglabila R4 se modifica caractersitica indicatiei (se regleaza astfel incat in dreptul indicatiei de 0dB semnalul sa nu aiba distorsiuni mai mari de 5%). Etalonarea se face comparativ cu un instrument gradat in dB sau dupa un aparat industrial gata etalonat.


   Cu programul Livewire am redesenat schema, obtinand:

respectiv, pentru varianta stereo (dublarea pieselor):


   Puteti descarca, in format pdf, cablajul, pentru metoda foto):
- varinta simpla;
- varinta stereo.

Intoarcere la pagina principala