articol recuperat si postat pe arduinotehniq.com in 01.2016

Ceas auto cu MMC351


Circuitul integrat in tehniologie CMOS, MMC351 a fost folosit pentru realizarea unor ceasuri pentru autoturisme romanesti (Oltcit, Dacia).

Pana in anii '90, in revista Tehnium, si apoi in RET, s-au prezentat multe scheme de ceasuri care foloseau acest integrat, diferind parte de decodificare pentru afisaje (CDB447/SN7447, MMC4511/CD4511 sau MMC4543/CD4543), apoi au fost adaptate si montaje care sa permita alarmarea/avertizarea la o anumita ora.


In continuare, voi prezenta putina teorie si scheme practice...
Din datasheet-ul producatorului Microelectronica Bucuresti (pana in acest moment nu am gasit un echivalent) aflam ca semnificatia pinilor este urmatoarea:


Schema bloc a lui este:

Schema tipica de aplicatie este urmatoarea:

Comenzile de afisare multiplexata sunt urmatoarele:

Schema minima de functionare a lui MMC351, conform datasheet-ului este:

Eu am folosit una putin modificata, in locul rezistentei de 20M am folosit 2 diode de comutatie (1N4148) in antiserie, iar pinii pentru modificarea orelor si minutelor le-am conectat la plus prin cate o rezistenta de 470k..1M

OBS: aceasta schema minima de functionare se poate folosi pentru a genera o frecventa de ceas pentru un frecventmetru, turometru, vitezometru, etc....

Am redesenat schema in Eagle 4.16 si a rezultat:


Cablajul, respectiv montajul ar putea fi realizat astfel:

Cablajul poate fi descarcat in format pdf la scara 1:1.

Schema cu decodificatorul CD4543 si afisaj cu catod comun:


Cablajul, respectiv montajul ar putea fi realizat astfel:

Cablajul poate fi descarcat in format pdf la scara 1:1.

Schema cu decodificatorul CD4543 si afisaj cu ANOD comun:


Putem realiza un indicator care sa atare ziua din saptamana, prin aprinderea LED-ului corespunzator... comanda o da MMC351 prin pinul 15 (denumit AM/PM) iar decodificarea va fi realizata cu un MMC/CD4017 (vezi articolul 4017 - aplicatii diverse).

OBS: Push-contactul S1 (fara retinere) ne permite sa alegem ziua in care suntem.

O varianta de montare a afisajului, LED-ului de indicare AM/PM si a celor 7 LED-uri L (luni), Ma (marti), Mi (miercuri), J (joi) sunt verzi ca-s zile lucratoare, S (sambata) e galben ca-i optional (lucrul) si D (duminica) ca nu se lucreaza:


Am facut rost de un ceas care a fost montat pe o Dacie, care contine MMC-ul 351, decodficatorul MMC4511 si 4 tranzistoarele BC107 pentru fiecare segment, desi ITC Timisoara (producatorul) a facut si varianta cu un CMOS in loc de cele 4 tranzistoare...

Dupa cum se observa, schema nu difera mult de schema de baza:

Puteti descarca schema detaliata de AICI?!.

Intoarcere la pagina principala