articol recuperat si postat pe arduinotehniq.com in 01.2016

initiere articol: 4.2010, Craiova, Romania
Stabilizator tensiune cu LM317   Desi am mai prezentat circuitul integrat LM317 in alt articol (vezi http://www.arduinotehniq.com/old/LM317/LM317.htm), revin cu o schema completa de alimentator / stabilizator de tensiune pentru curenti mici (0,5-1,5A) cu protectie termica si la scurtcircuit, avand putine componente.


   Pe anumite site-uri se gasesc calculatoare on-line pentru cele necesare alimentorului.

   De exemplu, daca avem nevoie de o tensiune de 9V la iesire, stim ca valoarea rezistentei dintre pinii Vout si Vadj este de 240 ohmi, rezulta ca valoarea rezistentei dintre Vadj si masa trebuie sa fie de 1488 ohmi, deci putem folosi o rezistenta de 1,5 kohmi, un semireglabil de 2kohmi sau, mai bine, o rezistenta de 1 kohm inseriata cu un semireglabil (sau potentiometru) de 1kohm.
   Pana la partea de stabilizare, se foloseste un transformator cu 2 infasurarari in secundar, cu redresare cu diodele D1 si D2, filtrare cu C1. Valoarea condensatorului electrolitic C1 trebuie sa fie minim de 1000uF, dar pentru aplicatii mai pretentioase, gen audio, se poate ajunge si la 10000uF. Oricum o filtrare suplimentara o asigura si condensatorul C2 de 4,7..10uF.
   LED-ul asigura un curent minim la iesire, pentru o stabilizare optima si, de asemenea, indica un eventual scurtcircuit la iesire.

   Un montaj, respectiv cablaj pot arata:


Puteti descarca, in format pdf, cablajul: in oglinda respectiv neintors (pentru metoda foto).

   Am realizat un montaj pe cablaj de test, obtinand:


Intoarcere la pagina principala