articol recuperat si postat in 01.2016
corectie schema in 10.2017

modul "Daytime Running Light" - (DRL)

articol initiat de niq_ro in 02.2012

  

     Modul "Daytime Running Light" (DRL) este integrat in masinile actuale si are functia de a aprinde automat, cu intensitare redusa, pe timp de zi, a luminilor autovehiculului, dupa ce tensiunea pe acumulator este mai mare de o anumita valoare.
     Johnny mi-a solicitat o schema pentru a o realiza in regim de amator (cum zice englezu' DIY). Dupa ce am reusit sa inteleg ce trebuie sa faca acest modul, am conceput niste scheme, pe care le-am simulat cu ajutorul programului Livewire.
     Prima varianta la care m-am gandit:

DRL

a carei simulare se numeste DRL_PWM_ver0:

     Urmatoare versiune, cu releu:
DRL

a carei simulare se numeste DRL_ver1:

     Versiunea cu oscilator cu factor de umplere reglabil (PWM) a fost modificata:
DRL

a carei simulare se numeste DRL_PWM_ver1:

     Am completat si partea de stabilizator de tensiune, cu un LM7805 plus LED albastru, pentru a obtine 8V (se poate inlocui cu un simplu LM7808):
DRL


     Versiunea cu releu a fost si ea completata cu un oscilator cu factor de umplere reglabil (PWM):
DRL

a carei simulare se numeste DRL_ver2:

     Modul de functionare este urmatorul, considerand ca este zi, contactul este luat, bateria este incarcata, dar in repaus.
     Daca este zi, fotorezistenta R1 determina un nivel logic 1 pe intrarea la care este conectata a portii ID1d (nivelul de lumina care vrem sa-l considere modulul ca "zi" se poate regla din semireglabilul VR2).
     Cand este luat contactul, intrarea a doua a portii IC1d este in 0 logic, iar iesirea portii SI-NU este in 1, care este transmisa la intrarea portii IC1b, care este pe post de inversor, rezultand la iesirea acesteia nivel logic 0. Tranzistorul Q1 este blocat si releul REL1 este in repaus.
     Daca se pune contactul, intrarea a doua a portii IC1d este tot in 0, deoarece tensiunea de pe cursorul semireglabilului VR3 nu depaseste pragul de "salt" de la nivel logic 0 la 1. Dupa ce motorul este pornit, alternatorul incepe sa incarce acumulatorul si dupa un anumit timp depaseste valoarea nominala, de exemplu, peste 13,8V (sau 14,2V la alegere), atunci pe intrarea a doua a portii IC1d avem 1 iar la iesirea portii respective vom avea 0, care este inversata de poarta IC1b la 1, tranzistorul Q1 se satureaza si alimenteaza bobina releului REL1, care cupleaza inchide contactul ND, care permite alimentarea becurilor la o tensiune redusa, datorita oscilatorului cu factor de umplere reglabil (PWM) care comanda tranzistorul MOS-FET cu canal N. Intensitatea luminoasa se poate regla din semireglabilul VR1 de la circa 5% la max.95% din intensitatea normala.
     Daca este noapte sau intensitatea luminoasa este scazuta, pe intrarea portii IC1d este 0, ceea ce determina iesirea sa fie la 1 logic, care este transmis ca o logic la iesirea portii IC1b. Releul va ramane decuplat orice tensiune este la bornele acumulatorului.

O mica corectie de alimentare a becurilor:

DRL

simularea se numeste DRL_ver2_1:


     Am scos partea de sesizare a modului zi/noapte:

DRL

simularea se numeste DRL_ver3:

O mica corectie de alimentare a becurilor:

DRL

simularea se numeste DRL_ver3_1:

     O versiune in care se utilizeaza un comparator de tensiune cu o dioda zenner si 2 tranzistoare care comanda un releu, iar partea de tensiune redusa se realizeaza cu un 555 in configuratie de oscilator cu factor de umplere reglabil (PWM). Nici schema aceasta nu are senzor de lumina:
DRL

simularea se numeste DRL_555_ver1:

     Pentru a deconecta becurile fazei scurte, care se aprind la intensitate redusa, cand se aprind cele de pozitie, am conectat inca un releu a carui bobina este alimentata odata cu becurile de pozitie.
DRL

simularea se numeste DRL_555_ver1m1:

completare articol in 21.03.2012:


     Adrian m-a tot batut la cap cu o varianta de cablaj, asa ca am redesenat schema cu ajutorul programului Eagle rezultandu-mi:

DRL
DRL DRL
DRL

     Pentru a realiza cablajul, va pun la dispozitie 2 variante:
- cablaj pentru metoda clasica care se poate realiza ca in articolul: Cum facem un cablaj
- cablaj pentru "metoda transferului" care se poate realiza ca in articolul: Cum facem un cablaj (II)


     Am primit de la dl. Liviu Hinoveanu o schema corectata la partea de comanda, prin schimbarea tranzistorului NMOS cu unul PMOS plus "totem-pole" pentru stingere rapida...

DRL Liviu Hinoveanu



PS: Tot din gama gadget-urilor pentru masini face parte si modulul "coming home / leaving home" ("follow me home") !!!
    

Intoarcere la pagina principala