articol recuperat si postat pe arduinotehniq.com in 01.2016

Releu de protectie
la tensiune scazuta sau supratensiune in retea


* publicare articol in 16.03.2011
** atentie la cablaje, mai pot contine erori !!!
*** exista o continuare in articolul Releu de protectie la tensiune scazuta sau supratensiune in retea (partea a 2-a).
**** materialul trimis de dl. Ovidiu NEDELCU
:

   Prima schema este cea mai complexa (avertizare si decuplate + temporizare), alimentare direct de la retea:

niq_ro

   Varianta cea mai simpla, doar cu prag sus si jos, fara temporizare, alimentare prin transformator 220/12V:

niq_ro niq_ro niq_ro

   Varianta simpla, doar cu prag sus si jos, fara temporizare si acumulator, alimentare prin transformator:

niq_ro niq_ro niq_ro niq_ro

   Releul de temporizare:


niq_ro niq_ro niq_ro

   Am primit si un filmulet al functionarii releului



* completare articol in 23.03.2011 (tot cu materialul trimis de dl. Ovidiu NEDELCU)

Releu de min si max. U cu temporizare la revenire

   Am construit acest releu din motive economice si a unui incident care la scaderea tensiunii din retea mi-au fost arse 2 frigidere, tensiunea ajungand in acel moment cam la 190Vca.
   Protectia acestui tip de releu pe care o propun asigura functionarea consumatorilor casnici fara a fi afectati de scaderea sau cresterea accidentala a tensiunii, au fost cazuri in care la intreruperea conductorului de nul toti consumatori din acel punct de transformare care au fost alimentati la tensiunea de 220Vca au trecut automat pe 2 faze alimentandu-se la 380Vca si ca urmare s-au defectat toti consumatorii alimentati in acel moment. Si la scaderea tensiunii pot aparea probleme ca cele relatate de mine, scaderea tensiunii apare atunci cand un punct de transformare este subdimensionat la cerintele de consum actuale.
   Temporizarea este necesara atunci cand tensiunea revine dupa actionarea protectiei sau disparitia tensiunii accidentale de la retea sa fie necesara un timp pentru stabilizarea la Unom=220Vca, fara ca acesti consumatori pe care ii folosim sa sufere un soc de la retea in momentul alimentarii.
   Temporizarea o reglam dupa preferinte cel putin 5 sec. modificand valoarea condensatorului C2.
   In continuare voi face calculele pe care am setat releul la care sa lucreze dar nu este ceva standard, in functie de necesitati se pot modifica aceste valori dupa preferinte.
   Alimentarea circuitului se va face cu un transformator 220/12Vca si avand acest raport de transformare calculam pt. Umax= 240/13.09Vca, iar pt. Umin=190/10.36Vca
   Am luat in calcul ca tensiune de referinta Umax=240Vca=5Vcc, tensiunea de la CI LM 7805 si pt. Umin=190Vca=3.95Vcc pe care o vom regla din divizorul de tensiune compus din R5/ R4 si P2.
   Tensiunea de intrare o vom calcula arbitrar pt. U=220Vca=4.58Vcc, calculul adevarat il vom face dupa ce vom masura tensiunea de la retea si vom face raportul de transformare. Doar in acel moment vom face reglajul corect al releului prin divizorul de tensiune R3/R2/P1.

   Functionare
   In momentul alimentari circuitului se va aprinde LED 1, iar dupa 5 secunde se va energiza releul K2 si se va aprinde LED 4, care va energiza la radul lui contactorul de forta K3 (In=32A) este un curent care sa poata sa fie suportat de un eventual Iscc, curentul ales pt. sigurante trebuie cat mai real de consumul pe care il utilizam.
   Eu nu am tinut cont de Iscc si am folosit un releu care suporta un curent de 10A puterea fiind de 2000W, alimentand consumatorii vitali: frigider, televizor, calculator, fara a alimenta masina de spalat, calorifer electric, boiler, acestia fiind consumatori de curent mare si la un moment am avut un scurtcircuit si mi s-a defectat releul, de aceea am propus inlocuirea cu un contactor de forta si a calibra siguranta corect, microintrerupatorul S1 se va folosi in cazul in care se defecteaza releul din diferite motive .
   Va multumesc


niq_ro niq_ro

Intoarcere la pagina principala