articol recuperat si (re)postat in 07.2017

Regulatoare de tensiune pentru alternatoare auto


De-a lungul timpului am gasit diverse scheme de relee regulatoare de tensiune pentru alternator...

La adresa http://homepage.sunrise.ch/mysunrise/joerg.hau/mot/voltreg.htm era prezentata schema:


, iar cablajul desenat de mine in EAGLE 4.11 arata asa:

De la aceeasi pagina era o legatura la adresa http://www.hazmat.com/~mjb/candm/regulator.html unde era schema urmatoare

Modul de conectare (si nu numai) gasim la http://www.buchanan1.net/charge.html

Aceast aschema are dezavantajul ca becul "idiot" se poate arde si schema nu mai functioneaza (am mai tratat acest lucru la Modificari instalatie electrica auto, dar fiind f. important.. revin :))
marea "smecherie" consta in montarea, in paralel cu becul indicator (sau chiar pe releu/alternator) a unei rezistente de 470 ohm / 1W.. iar schema devine:

In revista TEHNIUM martie-aprilie din 2001, este un articol RELEU REGULATOR DE TENSIUNE, scris de dl. dr. ing. Sorin PISCATI...

Reglajul se face asemanator pentru 12V si 24V, diferind tensiunea de actionare, care este de 14,5V pentru 12V si 28,5V pentru 24V...


"Pentru a regla releul sunt necesare un voltmetru (preferabil electronic) si o sursa de curent continuu a carei iesire sa poata fi reglata in mod permanent. De asemenea, este necesar un bec auto de 12V sau 24V, dupa caz. voltmetrul se conecteaza intre borna + a releului si masa, iar becul, care va fi de 2-5W, intre borna DF si masa.
Pentru instalatiile de 12V (de exemplu, la autoturismele "Dacia"), valoarea de prag a tensiunii se regleaza la 14,5V valoare indicata de voltmetrul conectat intre borna + si masa. In aceasta faza, becul de control conectat intre Df si masa poate fi aprins sau stins. Dac amontajul releului a fost corect executat, rotind cursorul semireglabilului SR intr-un sens sau altul, becul trebuie sa se stinga daca initial a fost aprins si invers. ca o verificare, cazul in care becula fost aprins, marind cu 0,1-0,2V tensiunea sursei de alimentare (U=14,6-14,7V), becul trebuie sa se stinga. Revenind la 14,5V, becul trebuie sa se reaprinda. Cu aceasta reglajul releului regulator este terminat. El poate fi introdus in carcasa si montat pe masina.
Pentru releele electronice de 24 de volti, becul-martor va avea aceeasi tensiune nominala, iar pragul de functionare va fi de 28,5V (28,3-28,5V)."

De AICI puteti descarca cablajul la scara 1:1.

Alta schema interesanta este cea care a aparut in multe publicatii, fiind realizata pe baza clasicului 741:


O varianta de realizare ar putea fi:

De AICI puteti descarca cablajul la scara 1:1.

Putem inlocui tranzistorii in configuratie Darlington cu un tranzistor..Darlington TIP142:


O varianta de realizare ar putea fi:

De AICI puteti descarca cablajul la scara 1:1.

Pana la realizarea montajului in forma definitiva am construit un montaj-test:


La teste, am folosit ca sarcina un ventialtor de sursa de calculator, care consuma cam 120mA, am mai pus un LED verde (miniatura) cu rezistenta aferenta... regland pragul de comutare la 14,25V am obtinut o neasteptata "fereastra' de comutare, ceva de genul a 0,01V...

Pana sa termin eu testele pe masina, alex mm a postat pe http://www.elforum.info urmatoarea schema:


Dupa cum se observa, pe langa primul operational este un comparator de tensiune pentru reglarea tensiunii, mai sunt 2 operalionale in configuratie de comparatoare cu fereastra, pentru scaderea sau cresterea tensiunii peste limite si cu al 4-lea se realizeaza un oscilator, pentru avertizare acustica.

Intr-un numar de prin anii '80 ai revistei Tehnium a fost publicata o schema de releu regulator de alternator:


..articolul complet este:

Pe http://www.daciaclub.ro/ a fost postata schema unui releu de tensiune de echipeaza autoturismele Dacia:

In caz ca releul este defect, puteti sa procedati in felul urmator:
- se scot niturile care fizeaza carcasa d eplastic de partea metalica, cu ajutorului unei bormasini:


- cu ajutorului unui pistol si a unei pompite se desface cablajul din cele 3 tije de fixare:

- se verifica compomentele, in special tranzistorul final, care se scoate din montaj (in 99% din cazuri e defect) si se fixeaza separat pe radiatorul din tabla, folosind o foita izolatoare si un holsurub cu izolatie (in cazul meu, secuperate dintr-o sursa defecta de calculator):

- se monteaza un LED in serie cu o rezistenta de 680..1000 ohmi sau un ventilator de sursa intre DF si D- si se alimenteaza dintr-o sursa reglabila releul, urmarindu-se aprinderea LED-ului la tensiuni sub 14,1-14,2V; in cazul in care pragul de comutare este peste, se strapeaza intai rezistenta de 27 ohmi (in unele relee este de 22 de ohmi), apoi cea de 75 si in cazul extrem cele 2 (27+75 ohmi)..daca se ajunge la rezultate satisfacatoare se modifica valorile rezistentelor din divizorul de tensiune....

Redesenand schema in EAGLE si punand si strapurile care permit reglarea tensiunii:


De AICI puteti descarca cablajul la scara 1:1.

Schema poate fi adaptata pentru un reglaj mai fin, prin utilizarea unui semireglabil:


De AICI puteti descarca cablajul la scara 1:1.

Intoarcere la pagina principala