articol recuperat si postat pe arduinotehniq.com in 01.2016


* initiere articol in 08.2012, Craiova

Protectie pompa la lipsa apei la sorb
(partea a doua)


         A revenit in actualitate problema protejarii pompei in cazul in care scade nivelul apei in fantana, datorita secetei de anu' asta (2012).
         In articolul Protectie pompa la lipsa apei la sorb (partea intai) am tot cautat solutii de comanda si sesizare a lipsei apei. Am revenit la solutia clasica a modului de comanda cu 2 butoane si un contactor(numit popular AC3), doar ca in loc de contactor sa folosesc un relee si pentru ca sa am tensiune de comanda redusa (pentru contactul plutitorului sau senzorul de nivel).
         Un articol in care am tratat despre aceste scheme se numeste modul AC3 pentru comanda pornit/oprit a consumatorilor casnici .
         O prima varianta este cea in care am intercalat in circuitul unui modul tip AC3 un intrerupator cu contact normal inchis, care este comandat de plutitor, de exemplu.


         Simularea functionarii se numeste modul comanda si protectie pompa ver.5:


         Urmatoarea schema este similara cu cea anterioara, doar ca intrerupatorul fara retinere cu contact normal inchis pentru oprire este inlocuit cu un intrerupator fara retinere cu contact normal deschis (ca cel de pornire) si un releu. Aceasta solutie este pentru cazul in care sunt dificil de procurat intrerupatoare fara retinere cu contact normal inchis.

         Simularea functionarii se numeste modul comanda si protectie pompa ver.5.1:


         Pentru cazul in care se utilizeaza un senzor compus din 2 electrozi si se utilizeaza curent alternativ, care apoi este redresat, schema devine:


         Simularea functionarii se numeste modul comanda si protectie pompa ver.6:


         Pentru cazul in care se utilizeaza un senzor compus din 2 electrozi si se utilizeaza curent alternativ, care apoi este redresat, iar intrerupatorul fara retinere cu contact normal inchis pentru oprire este inlocuit cu un contact normal deschis si un releu, schema devine:

Simularea functionarii se numeste modul comanda si protectie pompa ver.6m1:

Intoarcere la pagina principala