articol recuperat si postat pe arduinotehniq.com in 01.2016

Automat pentru tras perdelele la ivirea zorilor si caderea serii


... articolul a fost scanat din cartea Automatica recreativa... la domiciuliu - cu 33 constructii comentate scrisa de St. Alexandru si T. Gheorghisan, aparuta la Editura Tehnica - Bucuresti, in anul 1974.

..................

   Instalatia care va fi expusa in continuare va indeplini functiile de intindere si de retragere automata a perdelelor, pentru a acoperi ferestrele in momentul in care iluminatul natural a scazut sub o anumita valoare (s-a inserat) si a executa operatiunea in sens invers, descoperind fereastra, in momentul in care luminatul natural a crescut peste o anumita valoare (s-au ivit zorile). Pragul de iluminare la care instalatia intra in functiune automat se poate regla, intrucat instalatia este prevazuta cu circuite de intirziere, pentru a evita functionarea intermitenta in cazul variatiilor instantanee de iluminare in timpul noptii (de exemplu, atunci cind fereastra este iluminata accidental de farurile unui automobil, de lumina fulgerelor, etc).

   In esenta, imstalatia se compune dintr-un traductor sensibil la lumina (o celula fotoelectrica sau o fotorezistenta), un amplificator de curent continuu ..., care actioneaza un releu si elementul de executie pentru tragerea propriu-zisa a perdelei.

Prezentarea si functionarea instalatiei ....

..................


   Schema electrica, figura 9.2 c, este prevazuta cu o fotorezistenta F si trei tranzistoare T1, T2 si T3. Fotorezistenta de tip LDR-03 este conectata in circuitul de baza al tranzistorului T1, formand un divizor rezistiv impreuna cu R1 si P1.

   Tranzistorul T1 lucreaza in regim de amplilicare in montaj cu emitorul comun. Tranzistoarele T2 si T3 alcatuiesc un circuit basculant bistabil, de tipul trigigerului Schmitt. Daca iluminarca foto-rezistentei depaseste un anumit prag (stabilit cu ajutorul potentiometrului P1), rezistenta fotorezistentei se micsoreaza, determinand inchiderea tranzistorului T1. In acest moment triggerul se va gasi in pozitia cu tranzistorul T3 inchis, deci releul R este eliberat. La scaderea iluminarii, rezistenta fotorezistentei creste, ceea ce determina marirea conductiei tranzistorului T1 si bascularea triggerului. Astfel, tranzistorul T3 se deschide si releul R este actionat.

..................


   La caderea serii, ....., releul R este eliberat (neatras). In acest moment contactele normal inchise a, b, c ale releului, figura 9.2 b, se inchid si fiindca limitatorul de cursa LC1 normal inchis este neactionat, motorul electric (M) al elementului de executie primeste alimentare si prin intermediul reductorului de turatie si al firului de legatura, trage perdeaua, acoperind fereastra. Pe firul de legatura (v. fig. 9.2 d), este fixat un opritor, care la inceputul miscarii descrise mai sus a eliberat limitatorul de cursa LC2 (normal inchis), iar in momentul tragerii complete a perdelelor actioneaza limitatorul de cursa LC1, deschizindu-i si intrerupand astfel alimentarea motorului electric.

   Instalatia ramane in aceasta situatie pana dimineata cand ..... se inchid contactele normal deschise d, e, f si fiindca limitatorul de cursa LC2 nornal inchis este neactionat, motorul electric M al elementului de executie primeste alimentare (de asta data cu polaritate inversa fata de prima situalie) si perdeaua este trasa, descoperind fereastra. Opritorul montat pe firul de legatura, imediat dupa inceperea miscarii de tragere in sensul deschiderii perdelei, elibereaza limitatorul de cursa LC1 (normal inchis), iar in momentul deschiderii complete actioneaza limitatorul de cursa LC2, pe care-l deschide, intrerupand alimentarea motorului electric.

   Instalatia ramane in aceasta situatie, pana seara, cand fenomenele se reiau asa cum s-a descris la inceput.

..................

   In figura 9.2 d sunt redate detalii privind tragerea si retragerea perdelelor.

   Ansamblul de executie este fixat intr-un cadru de lemn 1, in Interiorul caruia se monteaza un grup motor-reductor 2 .... (sau un motor electric pentru stergerea parbrizului la autoturisme), prevazut cu o saiba 3 cu diametrul de 20mm (cu canal de curea pe circumferinta) fixata pe axul de iesire. Tot in interiorul cadrului se monteaza 5 role (libere pe ax) confectionate din material plastic 4 ..... Pe saiba reductorului si pe rolele libere se intinde cu ajutorul resortului (5) un fir de nylon (6) cu diametrul 1,5mm. Pe ramura superioara a circuitului format de acest fir, se monteaza o brida-opritor (7), iar pe ramura inferioara se fixeaza doua inele pentru prinderea capetelor perdelei (8).

   Limitatoarele de cursa LC1 si LC2 (9) sunt amandoua de tip normal-inchis si pot fi confectionate din lamele pentru contact ce se vor procura de la magazinele cu piese (electronice).

   Avand in vedere ca elementul de executie functioneaza cu intermitenta (de doua ori in 24 ore) si pentru durate scurte, alimentarea motorului electric de actionare se va face de la o baterie obtinuta prin inserierea elementelor tip R20 (numarul elementelor folosite este functie de tensiunea de alimentare a motorului de care dispunem). Desigur, daca dorim ca alimentarea motorului electric sa fie facuta tot de la retea, putem folosi un redresor de tipul celui prezentat in figura 9.2 b, care trebuie sa fie capabil sa debiteze tensiunea si curentul corespunzator tipului de motor folosit.

Pregatirea si punerea in functiune a instalatiei

   Fotocelula F se monteaza intr-o cutie protectoare din material plastic (prevazuta cu un perete transparent in fata partii sensibile) si se fixeaza afara, intr-un loc ferit de intemperii si de actiunea iluminatului artificial. Legatura cu montajul se va face cu cablu bifilar.

   Motorul electric se inseriaza cu contactele releului R si cu limitatoarele de cursa LC1 si LC2, legindu-se apoi la sursa de alimentare in conformitate cu detaliile presentate in figura 9.2 b.

   Se trag perdelele descoperind fereastra complet si se fixeaza inelele (8) de firul de nylon si de capetele perdelei. Brida- opritor (7) se fixeaza de fir astfel incat limitatorul de cursa LC2 sa fie actionat (cu contactele deachise).

   Conectand instalatia la reteaua electrica si actionind seara asupra potentiometrului ..... P1 si P2, figura 9.2 c, pana ce releul R declanseaza, se va lasa elementul de executie sa traga complet perdeaua, dupa care se va fixa definitiv limitatorul de cursa LC1 astfel incat acesta sa fie actionat de brida-opritor.

   In acest moment instalatia noastra este pregatita pentru functionarea automata.

   Articolul complet, scanat ca poze: perdea_01.jpg, perdea_02.jpg, perdea_03.jpg, perdea_04.jpg, perdea_05.jpg si perdea_06.jpg

   Cazurile explicate mai sus sunt:







   O modificare originala a modului de comanda a motorului mi-a fost trimisa de cristi_cristi562001@yahoo.com:

Un filmulet cu simularea functionarii gasiti AICI!

Alt filmulet cu simularea functionarii gasiti AICI! (e si partea de comanda in asta)

Intoarcere la pagina principala